zaterdag 19 november 2011

prentje en B

'Mama, ik voel me niet zo lekker.' Elke vrijdag is het raak als ik Zoon uit school haal. Vrijdagmiddag heeft Zoon zwemles, voor zijn B. En dit is alle vrijdagen een klein drama. Zoon is heel erg bang voor 'Het Gat'. Dat was bij A al een probleem, maar bij B zit Het Gat nog dieper.

Vorige week dachten we even dat we de oplossing hadden gevonden. Zoon had van Man een duikbril gekregen, en oordopjes. Sindsdien wilde hij alleen nog maar met duikbril in bad.
Voor het eerst hoefde hij niet te huilen toen het zwembad in zicht kwam. Trots liet hij zijn juf de duikbril zien. Voor de zekerheid liep ik even mee. 'Daar mag je niet mee afzwemmen', was het eerste dat ze zei. 'Maar kan hij er niet even mee oefenen?', vroeg ik hopeloos. 'Dat hij zijn zelfvertrouwen een beetje terug krijgt?', fluisterde ik erachteraan. Ze haalde haar schouders op. 'De kans is sowieso heel klein dat hij mag afzwemmen', zei ze nog. Ik droop af.

Afgelopen vrijdag. Stilletjes zit hij op de fiets. Opgewekter dan ik me voel, zeg ik dat het vandaag kijkdag is. Voor mezelf heb ik al een beslissing genomen. Het is genoeg geweest.

Halverwege de les loop ik naar de rand van het zwembad. Zoon staat huilend tussen de andere kinderen. 'En nu niet meer mopperen', zegt juf tegen Zoon. Mijn hart breekt. Ik zend hem kushandjes toe, die hij beverig terugzendt.

Juf noemt de kinderen op die mogen afzwemmen. Zoals verwacht zit Zoon daar niet bij. Hij kruipt op mijn schoot, een nat hoopje ellende. Mijn spijkerbroek raakt ook doorweekt, maar dat geeft niet.
De juf loopt naar ons toe. 'Ik weet niet of je er al over nagedacht hebt, maar ik denk dat het niet zoveel zin heeft zo', zegt ze. 'We stoppen ermee', zeg ik, blij dat ze het me eens is.

We lopen naar de kleedkamer. 'Krijg ik nu geen cadeautjes?', snikt Zoon. 'Jij mag van mij iets moois uitzoeken', zeg ik hem, terwijl ik 'm een dikke knuffel geef. 'Omdat ik zo trots op je ben.'

In de kleedkamer kom ik er achter dat ik zijn handdoek ben vergeten. Is niet erg.

Zoon is inmiddels al genoeg afgedroogd.

17 opmerkingen:

 1. Wat krijgen jullie een heerlijke vrijdagen voortaan! Wat goed dat je ziet wat je zoon nodig heeft. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. moest verboden worden zo'n @#$%^&*@#$%juf!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed besluit! Kan je zoon weer lekker van zijn vrijdagmiddagen gaan genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. och, arme zoon. kippenvel hier. goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ow ik krijg hier bijna tranen van in mn ogen, wat zielig!!!!! Heel goed dat hij kan zwemmen, maar zo verder plagen is in dit geval echt niet nodig. Geef hem maar een dikke pakkerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. NAH, wat een tr.t! Misschien over een poosje eens rondkijken naar een ander zwembad? Uit ervaring weet ik dat dat behoorlijk kan schelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ow wat zielug :( Gelukkig zijn de nare vrijdagen nu voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van iemand die gezakt is voor haar A diploma en haar B diploma met een smoes gehaald heeft: goed zo... Als je maar kan drijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat sneu zeg! Mijn zwemlessen waren ook lichtelijk traumatisch. Goed besluit dat jullie ermee ophouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jammer van de houding van de juf. Waterpret hangt helaas dus nog steeds veel af van de badjuf- of meester...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ochhhhh....wat zielig!!!!
  Ook dat je ook nog eens zijn handdoek bent vergeten...maar dat heb je goed!!!!
  Fijn weekend!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Stoppen ermee, heel verstandig!! Wat een bitch die juf, gatver. En wat zal je ventje voortaan genieten van de vrijdagmiddagen zónder zwemles!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ah....ik snap het helemaal! Als juf bij het schoolzwemmen heb ik me soms ook tenenkrommend zitten ergeren (en daarna het 'hoofd schoolzwemmen' een aantal keer een gepeperde mail gestuurd. Dat hielp! en luchtte op hihi)
  Ik ben trots op je dat je deze stap hebt gezet en je zoon nu van die Juffrouw Bulstronk af is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat GOED van jou, het besluit ermee te stoppen. Genoeg is genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oooh wat een pedagogisch onverantwoorde juf! Daar kan ik dan weer zo kwaad van worden, van die harde troela's die totaal geen feeling hebben voor nuance in het kinderleven. HEEL GOED dat je gestopt bent! Veel leuker om zelf met zoon (met bril en dopjes, hoera!) plezier te maken in het zwembad. Oh ja, en stiekem ben ik ook bang voor 'het gat' in het zwembad (en zee, en meer, en rivier), heel prima mee te leven! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen