vrijdag 16 maart 2012

prentje en de droom

Mijn manager is naar een seminar geweest waar een man de vraag stelde: 'Wat is je droombaan?'  Genoeg stof voor ons om nog even over door te filosoferen.

'Als je nu niet denkt aan praktische beperkingen en randvoorwaarden als opleiding, ervaring etcetera, wat zou je dan het liefste doen?', vroeg een van mijn favoriete collega's aan mij.

'Ik zou een beetje magie aan de mensen willen geven', zei ik prompt.

Ik had de avond ervoor 'Big Fish' van mijn favoriete filmmaker Tim Burton gekeken, en realiseerde me hoe fijn het is als je soms even wordt opgetild uit het dagelijkse leven.
In deze film twijfelt een zoon aan het waarheidsgehalte van de fantastische verhalen van zijn vader. Het gaat over een circus, een onderwaterwereld, een dorp in het bos met lampjessnoeren: kortom, alles waar ik blij van word. Ik hou daarom erg van magische films als 'Hugo', maar ook van bijvoorbeeld animatiefilms. Hoe heerlijk moet het zijn om dat even-weg-uit-de-werkelijkheid-gevoel door te geven?

'Ik ben het gelukkigst als ik een soort scènetjes kan maken die ik in mijn hoofd heb', ging ik nog even door. 'Ik kom dan in een soort flow. De tijd gaat opeens razendsnel en toch wil ik het vasthouden. Ik onderbreek dit gevoel niet voor triviale dingen als eten, drinken of naar de wc gaan, ook al moet ik heel nodig. En ik baal ervan als ik word gestoord, als bijvoorbeeld Man mij roept, of Zoon aandacht wil. Ik ben dan niet op mijn sociaalst. Het voelt bijna als een soort trance.'

Verbaasd kijkt collega mij aan. Ik denk dat ik een beetje wazig uit mijn ogen heb gekeken.

'Ik ken dat gevoel niet, maar het lijkt me heerlijk', zegt ze een beetje jaloers. 'Het klinkt cliché, maar eigenlijk moet je daar wat mee doen.' En toen gingen we weer verder met werken, want daar worden we voor betaald uiteindelijk.

Maar het bleef toch door mijn hoofd spoken.
En daarom hoop ik u toch een beetje magie te geven op deze vrijdagochtend.

10 opmerkingen:

 1. En wat doe je dan als huidig werk?
  Ik heb men droomjob eindelijk gevonden!! Ik moest er wel een aantal jaar heel ziek voor zijn om te beseffen dat ik ervoor moest gaan.
  Ik geef les aan kinderen van 11 en 12 jaar, ook dat is magie.

  ps die zeepaardje zij zo cute!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net wat ik nodig had tussen het poetsen en de week boodschappen door!!
  :) en nu ga ik met frisse tegenzin weer verder!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken het helemaal, dat gevoel...! Mooi is dat he. Ik kan het niet helemaal in mijn werk kwijt maar soms wel in bijv. de voorbereiding van lessen of projecten die ik leuk vind. Dan kan ik me helemaal verkneukelen op hoe leuk het zal gaan zijn (soms blijkt dan dat vooral ik het leuk vind en de kinderen, ach ja....). Dus eh...
  ga Pabo doen haha ;-)
  Ik vind het ook moeilijk, liefst zou je altijd die flow willen voelen in je werk natuurlijk...maar kan dat eigenlijk wel?
  Ik ben er nog niet achter! Succes met het zoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne films zie jij, big fish is ook een van mijn favorieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat heb je zeker, en als we diep van binnen kijken wilen we dat niet allemaal?!
  Weg uit de realiteit en dromen wat we zouden doen zonder beperkingen, heerlijk om even lekker weg te dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk is dat, zo helemaal opgaan in iets... wat dat dan ook is. Even helemaal los van de realiteit in een soort van luchtledig. Ik vind het altijd zo sneu voor mensen die zich daar niets bij voor kunnen stellen... die missen zoveel... denk ik dan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me niet voorstellen dat je dit gevoel NIET kent... Het is het allerfijnste dat bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen