woensdag 18 juli 2012

prentje en de Spelerij

'Weet iemand nog iets leuks om te doen tijdens de vakantie?', vraag ik op mijn werk. Man, Zoon en ik hebben samen een dagje vrij en ik ben altijd op mijn missie naar Leuke Dingen. 'Ik vond als kind de Spelerij heel leuk', droomt mijn collega weg. He, de Spelerij, daar heb ik een keer iets over gelezen. Ik kijk nog even op internet. 'De Spelerij is werkplaats, atelier en tentoonstellingsruimte van kunstenaar Jos Spanbroek. De speelobjecten in het park zijn kunstwerken', lees ik op hun site. Dan ben ik natuurlijk al om. Dan hoef ik niet eens meer te zien dat het verkozen is tot Beste Dagje Uit in Nederland voor 2012. Op naar Dieren dus.

En wat is het leuk. Buiten is een speeltuin met de meest fantastische objecten, allen gemaakt van hergebruikte materialen. Niets is elektrisch; niets werkt op batterijen. De kinderen moeten zelf aan de bak.
En binnen is de Uitvinderij, waar we ze geweldige kunstwerken kunnen maken met hele stoere machines. Geen getrut: één duidelijke uitleg waarin de kinderen wordt verteld hoe ze met de apparaten moeten werken ('ik heb een heleboel pleisters, maar ik gebruik ze liever niet'), en dan hup aan de slag.
We maken maskers, boten, vogels, kastelen, vliegtuigen en naamplaatjes. En een snor, maar dat was eigenlijk bedoeld als vleugels voor de vogel. We schilderen, timmeren, snijden piepschuim en doen aan houtbewerking. En ja, 'we', want ook de papa's en mama's knutselen vrolijk mee.

'Wat vond je het leukst vandaag?', vraag ik aan Zoon als we weer thuis zijn. 'Dat deze dag er was', antwoordt de huisfilosoof. Ach.

15 opmerkingen:

 1. Wat leuk allemaal! Dat ga ik onthouden voor als de kinderen ietsje ouder zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er uit als een heel geslaagde dag!

  Groetjes,
  Rosalie van StudioZakka

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ow ow! Ik las dus net dit berichtje en vertelde dit aan man dat dat er leuk uitziet en dat we dat ook moeten doen, sprong hij ineens van de bank af om te komen kijken. Jaaa hier was hij al zolang naar opzoek! Hij was er vroeger met schoolreisje eens geweest, maar heeft het nooit meer kunnen vinden, wist niet meer hoe het heten enzo. Dus dank dank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, graag gedaan hoor! Veel plezier (ook voor man)!

   Verwijderen
 4. Ziet er super uit. Heel heel lang geleden heb ik ook zo'n splash-verf kunstwerk gemaakt. Ik heb het niet meer maar ik herinner me nog zo goed hoe fantastisch ik dat vond.
  In welk materiaal heb je dat 'prentje' gemaakt? gips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, kunststof en dan hard timmeren met ouderwetse zetletters!

   Verwijderen
 5. Ooooooh dat klinkt ook als een dagje voor dit grote kind :D Geweldig zeg! Dieren, waar ligt dat....ff opzoeken op de kaart :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke tip. Nog nooit van gehoord, gaan we zeker een keer naar toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een feest der herkenning! Hier ging ik altijd naartoe als kind. Ik had het er laatst over met mijn man, maar kon mij niet meer herinneren hoe het heet. Leuk! (Nu alleen even wachten tot de jongste 4 jaar is :D).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach jaaa! Daar woonden we tot een paar jaar geleden om de hoek. We zijn er helaas nooit geweest, Dochter was nog te klein. Goed idee:)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoera voor de Spelerij! Heb daar 10 jaar gewerkt, ontzettend leuke tijd gehad! En mijn ouders wonen nog steeds om de hoek :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. oooh dat ziet er zooo leuk uit! En bint, wow jaloers, lijkt me de leukste baan ever!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een geweldige plek om een dag door te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh, wat tof zeg! Daar moeten wij ook eens heen denk ik zo...

  BeantwoordenVerwijderen