zaterdag 25 augustus 2012

prentje en ParaNorman

'Er zitten griezelige stukjes in', zegt het meisje achter de kassa bij de bioscoop, met een oog naar Zoon kijkend. Ik antwoord dat we samen de trailer hebben bekeken en dat we denken dat hij het wel kan handelen.

Ik hou van kunst met een scherp randje. Het hoeft niet altijd zo suikerzoet. Daarom hou ik ook van Tim Burton. En van films als Coraline, hoewel ik die nog best eng vond.

Daarnaast heb ik een Zoon. Die bijvoorbeeld dit voertuig voor zijn verjaardag vroeg:
Van Lego Monster Fighters. Een mummy met een glow-in-the-dark skeletten paard, die ik stiekem ook best cool vind.

Bovendien hou ik erg van stop-motion animatie. Ik heb een enorme bewondering voor het geduld van filmmakers om zo'n film frame voor frame op te nemen.
Dus had de film ParaNorman mijn aandacht getrokken. En die van Zoon trouwens ook, die hem graag wilde zien.

Even in het kort: Norman is een eenzaam kind. Hij kan praten met dode mensen ('hallo oma') en baalt ervan dat hij anders is dan andere kinderen, die hem dan ook regelmatig pesten. Uiteindelijk is hij de enige die de stad kan redden van de heksenvloek, en wordt zijn eigenaardigheid gezien als talent. Het motto van de film is dan ook 'You don't become a hero by being normal'. Ha! Alleen voor zo'n thema ga je toch al naar de film. Nog een opvoedkundig randje ook.

En hij was leuk. En af en toe ook wel een beetje eng, maar nooit té. Bovendien was ie erg grappig. Gekaderd griezelen dus.
De film is overigens geproduceerd door Laika, een productiemaatschappij gestart door een van de oprichters van Nike. Die er zelfs een speciale Nike-schoen voor heeft ontworpen:
Ik hoef er niet direct in te lopen, maar dat soort verhalen spreken me wel aan. Van creatieve mensen die hun creativiteit op verschillende vlakken tot bloei laten komen.
Tot slot nog een paar fijne filmposters die ik op internet vond:
Over creativiteit gesproken. 

En nu wilt u vast weten of Zoon de film eng vond. Tijdens de voorstelling keek ik af en toe voorzichtig naast me, als er opeens erg veel zombies en heksen het beeld onveilig maakten.

Schoorvoetend gaf toe dat hij één scène eng gevonden.

Toen er een piepklein muisje over de trap liep.

4 opmerkingen:

 1. Leuk, wij gaan hem ook kijken (zonder kinderen dan, die zijn er echt nog te klein voor ;-)) Mijn lief is zo'n stop motion filmmaker. Bizar hè, dat geduld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook een boon voor dat soort films. Coraline staat zeker in mijn top 3. Tim Burton is een genie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ahhhh geweldig weer. En die laatste zin vind ik helemaal ontroerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wohoo, die wil ik zien! Die posters alleen al zijn prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen