woensdag 2 januari 2013

prentje opnieuw in Amsterdam

Het kwam eigenlijk door Zus. Toen ik vorige week op weg naar Amsterdam was, sms'te ze: 'Leuk, ga je naar het lichtfestival?'. In de trein googelde ik op lichtjesfeest Amsterdam, en kwam op een vage site waar verslag werd gedaan van een lampionnenoptocht in Ijmuiden. Dat kon dus niet veel zijn, dacht ik. Dacht ik even verkeerd.

Op Oudejaarsavond vroeg ze of ik nou nog naar het Amsterdam Light Festival was geweest. Zij had de Illuminade-route gelopen en een lichtjesrondvaart gemaakt. Vooral Illuminade, een kunstroute langs tientallen inspirerende lichtkunstobjecten, was echt iets voor mij geweest, zei ze. Dat wil ik graag geloven, want ik ben tegenwoordig nogal into de lichtkunst. Helaas was Illuminade de avond ervoor afgesloten, maar de rondvaart kon nog steeds.

Ik maar weer googelen, maar nu rustig thuis. En zo kwam ik tot de ontdekking dat verschillende musea in Amsterdam een toegesneden programmering hebben tijdens het lichtfestival. Filmmuseum Eye heeft bijvoorbeeld een expositie over Oskar Fischinger. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik de beste man niet kende, maar toen ik las dat we het hier over een filmpionier hebben die experimenteerde met lichtprojecties, kleur en animatie, was ik om. Helemaal toen ik zag dat er voor kinderen een Non-Stop-Motion animatieworkshop was. 'Je gaat je eigen film regisseren!', riep ik iets te enthousiast tegen Zoon. Die had het meteen over draken en monsters, en zag het dus helemaal zitten.

Wij weer naar Amsterdam. Ik zette Zoon bij de workshop af, en ging zelf naar de tentoonstelling:
Na een uurtje mocht ik bij Zoon kijken. Die zat stilletjes achter een Mac met een meisje en allerlei geometrische vormen, dus ik was even bang dat het op een Grote Teleurstelling was uitgelopen.
Maar weer dacht ik verkeerd. Want Zoon had het enorm naar zijn zin, en maakte beeldje voor beeldje zijn eigen film over het vergaan van alle planeten (het blijft een jongetje, niet waar).
De samenwerking met het meisje June ging super. 'Ik vond haar fantasiewereld heel mooi', zei hij plechtig na afloop toen we richting het pontje liepen, en ik pinkte bijna een traantje weg.
En toen moest de rondvaart nog beginnen.
Het klapstuk van een kleurrijke dag.

8 opmerkingen:

 1. Wauw wat mooi! Gelukkig dat je nog wat hebt kunnen zien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Wij zijn volgende week een nachtje in A'dam, ik weet wat wij gaan doen als het donker is....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lichtkunst is prachtig, mooie foto's. Ken je festival Glow in Eindhoven? Is wel een aanrader voor volgend jaar als je van lichtkunst houdt.

  Groetjes,
  Rosalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat prachtig! De foto's én het filmpje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow mooi......leuke dingen doe je! xxSas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gaaf! Mooi filmpje ook!
  Ik vond net wat op het wijde web dat echt iets voor jou is (denk ik dan ;)): http://www.momastore.org/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay_Tim%20Burtons%20Playing%20Cards_10451_10001_62647_-1_26715_30162_62648

  BeantwoordenVerwijderen