vrijdag 22 februari 2013

prentje bij Bockting Ontwerpers

Het kwam eigenlijk door Fleur.

Voor het vak Grafische technieken had ik de opdracht gekregen een soort special te maken van een 'drukwerkproduct' dat je aanspreekt. Het is de bedoeling dat je daarover een aantal technische vragen beantwoordt, en dit leuk verpakt. Een paar maanden geleden moest je al doorgeven welk product je zou willen beschrijven, en toevallig was ik toen net naar een boekpresentatie van het kinderboek Hallo geweest. 'Hallo' was het prentenboek van afgelopen Kinderboekenweek, geschreven door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Fleur van der Weel.

Fleur had het berichtje gelezen dat ik hierover schreef, en stuurde me een mailtje (dit is me nu een paar keer overkomen en ik blijf het geweldig vinden. De kinderboekenwereld zit vol lieve, bescheiden mensen die gewoon een mailtje sturen om te zeggen dat ze je stukje leuk vinden. Mensen die ik stiekem of minder stiekem bewonder).

Waar was ik? O ja, Fleur en ik hadden dus mailcontact. We hadden het over mijn opleiding Grafische vormgeving, en Fleur bleek zelf ook vormgever te zijn. Omdat ik zoveel mogelijk illustratie in mijn opleiding probeer te vlechten, koos ik voor haar boek voor het vak Grafische technieken.
Ik stuurde haar daarom vorige week weer een mailtje om te vragen of ze me kon helpen met de specificaties van dit boek.

Nou bleek dit nu net een boek te zijn dat ze niet zelf had vormgegeven, en ze verwees me door naar Hans Bockting van Bockting Ontwerpers. Toevallig viel zijn naam vorige week ook al bij Sieb, omdat Bockting ook veel zijn boeken heeft vormgegeven.
Ik stuurde Hans Bockting een mail om hem te vragen of hij me kon helpen en hij antwoordde: 'Natuurlijk. Kom maar langs. Kun je vrijdag?'

En zo ging ik vandaag opnieuw naar Amsterdam voor weer een inspirerend gesprek. Hans en zijn vrouw Sabine wonen en werken in een fijn pand, waar ik aan de keukentafel (bijna) meer leerde over typografie, druktechnieken en grafische vormgeving dan ik tot nu toe in mijn opleiding heb gehad.
Nu is Hans ook wel een oude rot in het vak met een duidelijke visie op vormgeving. Sabine vult hem perfect aan en samen geven ze vorm aan bijna alle kinderboeken die er toe doen. (Nu is hun werkterrein veel breder, maar wij hadden het vooral over kinderboeken. Daar viel al zoveel over te vertellen).
Geduldig schetste Hans de bindwijze van 'Hallo' en vertelde hij waarom hij gekozen had voor het specifieke lettertype en hoe de cover tot stand is gekomen. Ik kreeg letterlijk een kijkje in de keuken.

En ook dit weer kreeg ik een prachtig geschenk mee: het boek 'Tekenaars, kinderboekenillustratoren geportretteerd', waarin negentien van de belangrijkste hedendaagse illustratoren vertellen over hun werk:
De illustratie hierboven komt uit dit boek en is van Fleur van der Weel, uit de Superguppie-reeks.

Het boek is overigens geschreven door Joukje Akveld. 
En laat nu dezelfde Joukje de schrijver te zijn van 'Olle wist zeker dat hij echt geen bril nodig had', het boek dat ik vorige week kreeg van van Sieb Posthuma. 
Vormgegeven door, u raadt het al, Bockting Ontwerpers.

En zo is de cirkel weer rond. Een hele mooie cirkel, vol bevlogen, creatieve mensen, die hun kennis en ervaring graag delen. Ik vind het een fijne cirkel.

Nog even iets anders: dank voor alle lieve reacties en felicitaties vanwege de 100.000-mijlpaal. Ik werd er verlegen van. 
Meedoen met de give-away? Dit kan tot en met dit weekend. Volgende week gooi ik alle namen van deelnemers in een hoge hoed en laat Zoon de winnende naam trekken.

7 opmerkingen:

 1. Man, man wat ben je toch een bofferd! Hallo en SuperGuppie behoren tot de absolute favorieten van alle drie de zonen en ook van mij. Supers!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé hallo, kilometervreter....... Wat goed zijn die gesprekken aan de keukentafel hè? Daar krijg je 'goeie zin van'. Vol indrukken en inspiratie om thuis weer mee verder te kunnen. Ben benieuwd naar je 'eindverpakking'...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo een leuke ontmoetingen heb je zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alweer 'wow'. Weer zo'n speciale ontmoeting. Het lijkt me een hele mooie aanvulling op je studie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgensmij zit jij in een enorm goeie flow!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het boek 'Tekenaars, kinderboekenillustratoren geportretteerd' heb ik ook eens gekregen, in 1 ruk uitgelezen! heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen