zaterdag 24 juni 2017

prentje & Down to Earth

Ken je dat gevoel? Dat je in de bioscoop zit, de film afgelopen is, maar je eigenlijk niet de 'echte wereld' in wilt? Omdat je met elkaar zo iets bijzonders hebt meegemaakt, dat weer wordt 'verdund' als iedereen zijn eigen weg gaat?

De film Down to Earth draait al sinds vorig jaar oktober in de bioscoop, maar toen ik 'm vanmorgen bezocht zat de zaal nog steeds helemaal vol. Het is het ongelofelijke verhaal van een Nederlands gezin, dat alles had (en meer) en toch het gevoel van leegte niet kwijt kon raken.

Vijf jaar lang bezochten Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kleine kinderen alle continenten om met wijze mensen waar ook ter wereld van gedachten te wisselen over een zinvol leven.
En waar ze ook kwamen, de boodschap was overal hetzelfde: een zinvol leven is een bezield leven. Een leven in verbinding met elkaar, met de wereld, met alles en iedereen om je heen.

In onze westerse maatschappij zijn we het contact kwijtgeraakt. Het contact met de aarde, met ons hart, met ons medemens. Deze maatschappij is veel meer gericht op het 'ik', terwijl een betekenisvol leven veel meer gericht is op het 'wij'. Het gezin bezocht stamhoofden, medicijnmannen en andere 'Earthkeepers'. Het resultaat is een film die schoonheid, troost en optimisme biedt.

Inmiddels is 'Down to Earth' een complete beweging geworden. Voor de start van de Klimaattop in Parijs kregen alle vertegenwoordigers van de verschillende landen de film te zien voor ze aan de onderhandelingstafel schoven. Tientallen mensen hebben na het zien van deze film hun baan opgezegd om zich in te zetten voor een betere wereld, waarin we met meer respect omgaan met onze natuurlijke bronnen.

De film maakt zo'n verpletterende indruk, dat verschillende vrijwilligers zich hebben opgegeven om na de film nog na te praten met de bezoekers. Vanmorgen schoof Yolanda Pieterse aan, natuurgids en fijne gespreksleider. Ze beantwoordde vele vragen, onder andere over de mogelijkheden om de film ook op scholen en bij bedrijven te kunnen vertonen.

Ik kan er nog heel lang over schrijven, maar het werkt zoveel beter om 'm zelf te bezoeken.

Het is een verrijking.

4 opmerkingen: