woensdag 5 september 2012

prentje en de muizen, deel 1

Ik ben een enorme fan van het Muizenhuis van Karina Schaapman.

Vorig jaar kwam zij hier in de bibliotheek in Utrecht vertellen hoe zij het Muizenhuis had gemaakt. Ik sloot haar meteen in mijn hart. Met engelengeduld legde ze voor de 400ste keer uit hoe ze het Muizenhuis kamer voor kamer had opgebouwd van sloopmateriaal. Elke vraag van de kinderen beantwoordde ze; ze had zelfs uitknipvellen mee zodat de kleintjes (en stiekem ook wat groten) hun eigen muizenhuis konden bouwen.
Blij gingen wij met een gesigneerd exemplaar van het Muizenhuis naar huis.

Sindsdien volg ik Karina een beetje en zijn we digitale vrienden. In interviews vertelt ze regelmatig dat ze op het idee van het Muizenhuis is gekomen door het enige kinderboek dat ze vroeger in huis had: het Muizenboek.

Afgelopen zomervakantie snuffelde ik wat door de boeken van een boekenkraampje op de markt van ons kustdorpje. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik op het Muizenboek stuitte. Toen ik er doorheen bladerde, begreep ik waarom Karina dit boek zo koesterde. 'Vijftig cent', antwoordde de mevrouw toen ik vroeg hoeveel het lieve boekje kostte. 'Ja, de rug is een beetje beschadigd hè', zei ze er verontschuldigd bij. Nou heeft mijn schoonvader als hobby boekbinden, dus dat is geen enkel probleem. En dan nog: vijftig cent voor zo'n geweldig boek dat de basis heeft gevormd voor een ander fantastisch boek, kun je je geld op een betere manier uitgeven?

En dat fantastische boek krijgt vanmiddag een vervolg. Zoon en ik vertrekken zo naar Carré, waar deel 2 van het muizenhuis wordt gepresenteerd: 'Sam en Julia in het theater'.
En daarnaast is Karina ook nog druk bezig om op de zolder van Kasteel Groeneveld het Muizenhuis in het groot na te bouwen. De opening is op 19 september.

We kunnen september daarom wel uitroepen tot Muizenmaand.

4 opmerkingen:

 1. Oh oh oh, dat boek heb ik ook meermalen gelezen als kind. Geweldig! Ik was het helemaal vergeten tot ik dit bij jou las. Dank je voor het oproepen van zo'n leuke herinnering :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar het ziet er fantastisch uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk zeg bij mij brengt dit boek ook veel jeugd herrineringen terug, ik ga kijken of ik het ook voor mijn dochter kan vinden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn hart maakte ook een sprongetje, dat boekje had ik vroeger ook!!

  BeantwoordenVerwijderen