vrijdag 25 december 2020

prentje en de kerst

'Waarom hou je eigenlijk zo van kerst?', vroeg iemand-die-niet-zo-van-kerst-houdt me laatst. 

Daar moest ik even over nadenken. 

'Ik denk dat het te maken heeft met verwachtingen', antwoordde ik. 'Eigenlijk is de voorpret het leukst, de kerst zelf valt vaak tegen'. 

'En daar trap je dan elke keer weer in?', vroeg dezelfde persoon. 

'Ik heb dat inmiddels gescheiden', zei ik. 'Ik zie de voorpret en de kerstdagen als twee aparte dingen.'  

'Ik vind kerst meer als Sinterklaas voor volwassenen', zei degene-die-niet-zo-van-kerst-houdt. 

Ik schoot in de lach. 'Eigenlijk vind ik dat wel een mooie beschrijving', beaamde ik. 'Hoewel het voor iedereen natuurlijk anders is'.

Maar deze beschrijving past eigenlijk wel bij me. Ook al ben ik inmiddels 48, ik ben nog steeds het meest mezelf als ik het kind in me koester. 

Ik vind het heerlijk om mijn eigen draai te geven aan kerst. Het hoeft niet zo traditioneel, liever niet zelfs. Kerst met een knipoog. 
En de kerst kent veel iconische vormen. Zalig om daar mee te spelen. Ik vind kunst vaak ook het leukst als het een interpretatie is van iconen die iedereen kent.

Vanuit religieus oogpunt zijn de kerstdagen overigens niet de belangrijkste feestdagen; aan Pasen wordt meer waarde gehecht. 
En kerst is een beetje gekaapt door de Amerikanen, vaak geen aanbeveling. Santa Claus is onder meer terug te voeren op onze Sinterklaas, volgens Wikipedia door de Nederlandse kolonisten meegenomen naar Noord-Amerika. 

Voor mij staat Amerika vaak voor meer-meer-meer. Een kerstboom tot het plafond, een berg cadeaus eronder. Veel decoratie. Veel eten. Veel verplichtingen. Alles waar ik niet van hou. 

En de hele ker(st)mis lijkt ook steeds eerder te beginnen. Draaide Sky Radio vroeger op kerstavond vanaf 17.00 uur alleen nog maar kerstliedjes; nu is het vanaf half november al 'The Christmas Station' met continu dezelfde Christmas songs. Hoe vaak hebben ze inmiddels 'Last Christmas' gedraaid? Ik ben daar oprecht nieuwsgierig naar. En misschien is het ook beter om de kerstboom een paar dagen van te voren in huis te halen. Kerst weer exclusief maken in plaats van de 'Overkill' die het nu vaak is.  

Ik hou van een 'merry little Christmas'. Eén zorgvuldig gekozen pakje voor een ieder onder de boom. 
En zo kom ik weer uit bij de verwachtingen. Die overigens best kunnen matchen met de realiteit, als deze verwachtingen maar niet te hoog gespannen zijn. En kerst niet teveel commercieel wordt uitgebuit. 

Dit jaar gaat Sky ook zondag ná de kerst door met alleen maar kerstliedjes uitzenden. 
Alsof het nooit genoeg is.     

3 opmerkingen:

 1. Hier was Kerst (anders) fijn!
  Die (hoge) verwachtingen heb ik ergens in November (gelukkig) naast me neer kunnen leggen
  niet wetende wat zou kunnen of niet........ gezien de hele situatie.
  Het werd een Kerst met onze eigen (nieuwe) tradities en dat was voor dit jaar helemaal perfect. Hopelijk kun jij ook terugkijken op een bijzondere mooie Kerst..... XxX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar! De voorpret is het leukst. Ik vind het altijd jammer dat wij geen kerstavond vieren en daarna een dagje relaxen. Onze twee kerstdagen, dat hoeft voor mij niet. Maar ik heb me voorgenomen voor kerst 2021 dat als ik het op mijn manier wil vieren, met kerstavond als hoogtepunt, dat ik daar gewoon voor moet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypotheeklening of een lening nodig om uw project te realiseren? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn kantoor. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer info, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me een bericht rechtstreeks op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen al uw ambities waar te maken. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Goede rentevoet.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons kredietaanbod kunt u ons uw kredietaanvraag sturen via:
  E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp: +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen