zondag 24 februari 2013

prentje en Henri

Kun je verliefd worden op een boek? Ik geloof dat het kan. Ik ben verliefd op 'Henri's Walk To Paris', van Saul Bass.
En het was liefde op het eerste gezicht.

U herinnert zich misschien nog wel, toen ik schreef over mijn ontmoeting met Sieb Posthuma, vertelde ik dat we het over minimalistisch grafisch design hadden, en dat hij me een boek liet zien waar mijn hart sneller van ging kloppen. Dat was Henri's Walk To Paris. Sieb vroeg me te raden uit welk jaar dit boek kwam. Dat was 1962 (!). Vorig jaar, een halve eeuw later dus, is het boek opnieuw uitgegeven.

Henri's Walk is het enige kinderboek van Saul Bass. En nu vraagt u zich misschien af: 'wie is Saul Bass?' of misschien kent u hem wel (ik niet, om eerlijk te zijn).
Saul Bass (1920-1996) was een van grootste grafische ontwerpers van de vorige eeuw. Hij ontwierp beroemde logo's en campagnes voor onder andere United Airlines, Minolta en AT&T. Daarnaast werkte hij samen met filmmakers als Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick en Martin Scorsese. Voor deze filmmakers maakte hij 'titelontwerpen', vrij vertaald als wat je ziet wanneer een film begint. Zo heeft Saul Bass meegewerkt aan Spartacus, West Side Story, Vertigo, Cape Fear, The Age of Innocence, Goodfellas en Casino. En dat zijn er nog maar een paar titels uit een lange lijst.

En maar één kinderboek dus, maar wat voor een. Het vertelt het verhaal van Henri, een kleine jongen die woont op het Franse platteland, en er over droomt om naar Parijs te gaan. Het verhaal is al geestig, maar de illustraties slaan alles. Dit is precies waar ik zo van hou, laten we het maar 'warm minimalistisch design' noemen. En volkomen tijdloos, want vijftig jaar later oogt het alsof het vorige week bedacht is. Alles klopt aan dit boek, de frisse kleuren, de heldere typografie en de geweldige illustraties. Dit is het grensgebied tussen illustratie en grafische vormgeving waar ik naar toe wil. Ooit hoop ik zo'n soort kinderboek te maken.

Voorlopig blijft het nog even bij staren naar dit juweeltje. En elke keer als ik het bekijk ontdek ik weer nieuwe dingen.
Zo gaat dat met verliefdheid.

12 opmerkingen:

 1. Helemaal waar, dat het er uit ziet als of het gisteren gemaakt is, leuke tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb in tijden niet zoiets knaps gezien. Direct besteld!
  Mogen we je verslagen van je gesprekken ook online zien? Ben wel heel benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie platen, en van deze tijd. En als jij een boek schrijft/ontwerpt (ik zit niet zo in de grafische vormgeving) dan koop ik het zeker! Ik ben dol op kinderboeken en ik begin steeds meer te houden van de stijl die jij laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, bij mij in de klas wordt regelmatig aan Saul Bass gerefereerd :) Voor mijn presentatie voor kunstgeschiedenis heb ik ook een filmpje van hem laten zien. Nog steeds een goede stijl hè, en dat na al die jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een leuk boek! en inderdaad tijdloos!

  BeantwoordenVerwijderen