vrijdag 28 oktober 2011

prentje en de illustraties

'Het lijkt me een leuke cursus, maar ik kan niet tekenen', zegt een vriend tegen me. 'Ik ook niet', antwoord ik. 'Het is ook geen tekencursus. Illustratie is veel meer. Het gaat om verbeelding en suggestie.'

Zoals jullie weten volg ik sinds een aantal weken de cursus Illustratie bij Kim Welling. Ik vind het geweldig. Elke week leren we nieuwe technieken. Zo zijn we afgelopen weken druk bezig geweest met het beschilderen van stukken papier, die we uitknipten om een illustratie te maken bij een gedicht.

Vanmorgen was ik even in de stad. Soms kan ik me wat verloren voelen tussen al die mensen. Als ik zo'n bui heb, loop ik een boekhandel in, en sla af bij de kinderboeken.

Dan gebeurt er iets magisch. Ik voel me niet langer verloren, maar opgenomen in een wereld vol kleur en fantasie. Ik blader door het boek 'Dierderij' geschreven door Lida Dijkstra. Maar waar het me eigenlijk om gaat, zijn de prachtige illustraties van Noëlle Smit (afbeelding hierboven).

Sinds mijn cursus kijk ik anders naar illustraties. Ik kijk hoe ze zijn opgebouwd, wat voor technieken er zijn gebruikt. Noëlle combineert verf met krijt, pen met kleurpotlood, en weet zo precies de juiste toon te raken.

Eigenlijk wat ik ook graag zo kunnen, maar (nog?) niet kan. Dus voorlopig kan ik alleen nog maar wegdromen bij het werk van anderen in mijn vluchthoekje in de boekhandel.

En soms kan ik zo'n meesterwerkje niet laten liggen, zeker niet als het € 4,95 (!) kost...

4 opmerkingen:

 1. Ik vind Noelle Smit een van de beste illustrators, ze is heel ambachtelijk maar kan heel goed emoties in houdingen en plaatjes leggen. Je voelt iets als je haar figuren ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha! Wij zijn ook met een gedicht aan de slag gegaan. Fijn dat je tevreden bent! Wanneer laat je wat zien:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik mag ook zo graag bij de kinderboeken kijken...al die mooie prentenboeken zijn echt geweldig!
  Binnenkort in Den Haag maar eens kijken bij de net geopende kinderboekhandel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat mooi! (vooral het prentje van de moestuin)

  BeantwoordenVerwijderen